Big Brother Awards Netherlands 2002 dutch
english



De jury

Christiaan Alberdingk Thijm, advocaat

Mr. Chr.A. Alberdingk Thijm LL.M. is partner bij SOLV; het enige Nederlandse advocatenkantoor dat zich concentreert op de juridische aspecten van internet en e-business. Daarvoor werkte hij achtereenvolgens als IE/IT-advocaat bij De Brauw Blackstone Westbroek en als wetenschappelijk onderzoeker bij het Instituut voor Informatierecht (IViR) van de Universiteit van Amsterdam. Hij heeft rechten gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam, waarna hij een Master of Laws Intellectual Property behaalde aan King's College London.

Christiaan is een veel gevraagd spreker op seminars en congressen en geeft het vak informatierecht aan de Hogeschool van Amsterdam. Er verschijnen regelmatig publicaties van zijn hand over de juridische aspecten van internet, onder meer in zijn maandelijkse column voor Emerce. In december 2001 publiceerde Sdu Uitgevers zijn boek 'Privacy vs. auteursrecht in een digitale omgeving'.

Lodewijk Asscher, universitair docent

Mr. Lodewijk Asscher studeerde rechten aan de Universiteit van Amsterdam en Columbia University, New York en is sinds 1997 verbonden aan het Instituut voor Informatierecht (UvA). Asscher publiceert regelmatig over grondrechten in het informatietijdperk. Recente publicaties gingen over de positie van de BVD na de september-aanslagen, het emailgeheim op de werkplek, de introductie van een digitaal kluisje, de wijzingsvoorstellen van de Grondwet in het kader van het "digitale tijdperk" en de Yahoo-uitspraken van de Franse en Amerikaanse rechters. Thans bereidt mr. L.F. Asscher een proefschrift voor over de bescherming van communicatievrijheid en communicatiegeheim in het Informatietijdperk.

Daarnaast staat Asscher voor de PvdA op de kandidatenlijst voor de Gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam.

Rop Gonggrijp

Rop Gonggrijp was eind jaren tachtig en begin jaren negentig uitgever en hoofdredakteur van het hackertijdschrift Hack-Tic, en in 1993 mede-oprichter van XS4ALL, een van de eerste ISP's op het Europese vasteland. In 1997 richtte hij ITSX op, een consulting-bedrijf dat op verzoek van bedrijven de netwerkbeveiliging test, en in 2001 het bedrijf NAH6, een ontwikkelbedrijfje op het gebied van cryptografische communicatie. Samen met zijn vrouw Carla van Rijsbergen probeert hij twee zoons van vier op te voeden en is hij bezig met het opzetten van een leefgemeenschap in Costa Rica.

Marie-José Klaver, journalist

Marie-José Klaver studeerde Duits aan de Universiteit van Amsterdam en de Freie Universität Berlin. Ze is werkzaam als zelfstandig Internetjournalist en schrijf onder meer voor NRC Handelsblad, Internet in Business, Carp, New.Economy, Netkwesties en Security.nl. Marie-José schreef de boeken 'Meer weten over Internet' en 'Internet Jungle'. Ook leverde ze een bijdrage aan de bundel 'Informatieoorlog. Over de schaduwkanten van de informatiemaatschappij'.

In mei 1999 ontving ze de Aranea Persprijs voor haar artikelen over Internet. Deze prijs wordt jaarlijks toegekend aan journalisten die de gevolgen van de informatiemaatschappij inzichtelijk maken voor een breed publiek.

Eveline Lubbers, onderzoeksjournalist

Eveline Lubbers is onderzoeksjournalist en gespecialiseerd actievoerder in Amsterdam. Zo'n vijftien jaar geleden richtte zij Buro Jansen & Janssen op, een kind van de kraakbeweging van de jaren tachtig. Het kritisch volgen van politie en inlichtingendiensten is sindsdien haar werk, als ondersteuning van actievoerders die in aanraking komen met opsporingsinstanties.

Zij publiceert in actieblaadjes, vaktijdschriften en de doorsnee-pers, net hoe het uitkomt, en natuurlijk op Internet. Buro Jansen & Janssen heeft de laatste tijd weer verschillende dossiers en boeken gemaakt, redelijk recente producties zijn "Dossier Cryptografie Regelgeving: aftappen versus privacy" en "Zoom - dossiers over camera's op straat".

De afgelopen jaren heeft Eveline Lubbers zich gespecialiseerd in corporate intelligence en de PR-strategieën die multinationals inzetten tegen hun critici. In het voorjaar van 2002 zal haar boek 'Battling Big Business. Countering greenwash, front groups and other forms of corporate deception' verschijnen.

Corien Prins, hoogleraar

Prof. mr. J.E.J. Prins is hoogleraar Recht en Informatisering aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Katholieke Universiteit Brabant. Tot 1 december 1996 was zij tevens als staf-lid verbonden aan de afdeling Recht en Informatica van de Rijksuniversiteit Leiden. Ook werkte zij aan het Documentatie Centrum voor Oost Europees Recht aan de Universiteit Leiden (1992). Zij studeerde vanaf 1980 Slavische Taal en Letterkunde en Rechtsgeleerdheid. Prins promoveerde in 1991 en doceerde gedurende de eerste zes maanden van 1993 als invited visiting professor aan Hastings School of Law (University of California, San Francisco).

Zij is redactielid van diverse nationale en internationale tijdschriften en losbladige uitgaven. In haar onderzoek concentreert Prins zich momenteel op electronic commerce, privacy en anonimiteit, agents en reguleringsuitgangspunten inzake ICT.

Karin Spaink, schrijfster

Karin Spaink is schrijfster en publicist. Ze heeft Engels en sociologie gestudeerd en heeft, behalve in het onderwijs en in de politiek, ook korte tijd in de automatisering gewerkt. Als publicist heeft ze een aantal geruchtmakende boeken op haar naam staan, waaronder "Het strafbare lichaam" (1992), over de New Age opvattingen over de oorsprong der ziekten, en recent "De dood in doordrukstrip" (2001), over euthanasie en zelfmoord. Ze heeft daarnaast al ruim tien jaar een vaste column in Het Parool.

Spaink was tevens de eerste Nederlandse schrijver die een website met eigen werk begon (begin 1995). Inmiddels staan er bijna 350 artikelen van haarzelf op haar site. Al vrij snel nadat ze zich met internet vertrouwd begon te maken, raakte ze geïntrigeerd door internetgemeenschappen, privacy op het net, rechten van gebruikers en vrijheid van meningsuiting op het net. De rechtszaak die Scientology in 1995 tegen haar aanspande wegens vermeende auteursrechtschending bracht dat proces in een stroomversnelling. Inmiddels heeft die zaak het tot jurisprudentie gebracht: providers mogen gebruikers niet zomaar afsluiten, en wie een claim meent te hebben jegens een ander moet die, ook als het om internetpublicaties gaat, hard willen maken.

Jaap van Till, netwerkarchitect

Ir. J.W.J. baron van Till RI heeft in Delft Elektrotechniek gestudeerd, afstudeerrichting Informatietheorie. Na tien jaar datanetwerk-research bij Akzo heeft Ir. van Till een aantal grote bedrijven en overheidsorganisaties in Europa geadviseerd over het verbeteren van hun interne 'Informatie Technologie Infrastructuur'. Als Netwerkarchitect is Ir. van Till de geestelijke vader van meerdere private network infrastructuren, o.a. NAFIN van Defensie, Telecom Finland, BN2000 van de Belastingdienst, SURFnet-4 en GigaPort. Tevens was hij van 1996 tot 2000 hoogleraar Bedrijfstelecommunicatie bij de faculteit der Elektrotechniek aan de Technische Universiteit te Delft.

Huidige aandachtsgebieden zijn: fiber to the Home projecten (o.a. auteur van 'Slim Graafwerk'), Wireless LAN projecten, beschikbaarheid en kwetsbaarheid van telecom- en internet-infrastructuren (KWINT rapport), Internet-2 en Internet-3 definitiestudies (GigaPort, peer-to-peer netwerken), 4e generatie wireless, o.a. voor de derde wereld (TELLET project).

Ir. van Till is principal consultant en partner van Stratix Consulting Group B.V.

Big Brother Awards Nederland 2002
Categorieën
Overheden
Bedrijven
Personen
Voorstellen
Winnaars 2002
RIVM
TNO
Monique de Vries
Commissie Mevis
Big Brother Awards International
BBA International
Denemarken
Duitsland
Frankrijk
Groot-Brittannië
Oostenrijk
Zwitserland
Hongarije
USA
© 2002, http://www.bigbrotherawards.nl
Verzoeken en commentaar: info@bigbrotherawards.nl
Laatst gewijzigd: zaterdag 16 februari